Minta pendapat dari anda...

Go down

Minta pendapat dari anda...

Post  J Koncept on Sat Jan 02, 2010 1:55 pm

Aku di dalam delema sekarang, kerna keinginan hati nak beli lens baru..tapi xtau nak beli lense apa..target aku nak beli lens telephoto atau prime lense..tgh confius nak beli yang mana..tolong aku beri pendapat anda..aku nak yang boleh beri tahap kepuasan yang maksima..
avatar
J Koncept
Field Marshal
Field Marshal

Posts : 102
Join date : 2009-12-30
Age : 32
Location : Penang & Melaka

View user profile http://genyouthphotohunter.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Minta pendapat dari anda...

Post  angkaradurja on Sat Jan 02, 2010 3:28 pm

Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

mode : peracun kalbu
target : tele or prime
Basketball Basketball Basketball

Hhehehhehehe...ohhh, mengkalu aku la aku beli tele dan prime tp kalu puluih tetuan jeneral banyak la...aku suka guna tele sbb bleh shoot candit/street/potrait pon bole...hehhehehe....
tuan jeneral nk guna lens menjurus kpd apa???
avatar
angkaradurja
Leftenan Muda
Leftenan Muda

Posts : 103
Join date : 2010-01-01
Location : jitra-port klang-bukit mertajam-jitra

View user profile

Back to top Go down

Re: Minta pendapat dari anda...

Post  J Koncept on Sat Jan 02, 2010 3:35 pm

mode: Kekonfiusan
target: Pening kepala

aku masih tercari2 lagi nak guna cenderung kepada mana..klu puluih banyak xyah nak pening2..angkut ja mana yg ada dlm list lense 2..hahaha

aku suka semua..indoor dgn outdoor..klu nak dua2 ni mmg harga dia xblh blah la..xmampu den..
klu candid, street hang syorkan aku pkai lense apa yang budget dia bwh 600 cmtu
klu prime lense ok x main utk street..kelemahan 2 la xleh shoot dari jauh..
avatar
J Koncept
Field Marshal
Field Marshal

Posts : 102
Join date : 2009-12-30
Age : 32
Location : Penang & Melaka

View user profile http://genyouthphotohunter.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Minta pendapat dari anda...

Post  angkaradurja on Sat Jan 02, 2010 3:42 pm

ermmm...hasil drp tilikan tadi aku rasa amik la tele tp kena cari yg sekend la sbb budget hg bawah rm600....candid ngan street best gak guna lens nih...org pon x perasan kita amik gambaq....
go for tele...go for tele lens.....apa brand x kisah janji masuk budget hg...

prime lens ni masalah nya x leh zoom tapi bole zoom manual guna kaki la...hehehhehe....pastu kalu shoot pic dr jauh mesti nk crop bg nmpk besaq....
so aku racun hg beli tele...best wooo..... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
avatar
angkaradurja
Leftenan Muda
Leftenan Muda

Posts : 103
Join date : 2010-01-01
Location : jitra-port klang-bukit mertajam-jitra

View user profile

Back to top Go down

Re: Minta pendapat dari anda...

Post  J Koncept on Sat Jan 02, 2010 3:50 pm

pe yang best dgn telephoto ni..yg aku tau dia leh amik dari jauh..gmbr dia klu zoom qualiti sma cm kita nmpak?

aku xbrapa fhm lagi dgn prime lense ni..
yg pasti mmg dia punya bokeh tahap kaw..
hang blh terangkan skit pasal prime lense ni klu xkeberatan la..
avatar
J Koncept
Field Marshal
Field Marshal

Posts : 102
Join date : 2009-12-30
Age : 32
Location : Penang & Melaka

View user profile http://genyouthphotohunter.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Minta pendapat dari anda...

Post  angkaradurja on Sat Jan 02, 2010 4:03 pm

prime lens yg aku phm ialah...:
-dia jarak fokus dia fix
-kebokehan dia mmg melampau kalu dapat 1.2,1.4...1.8 pon ok sbb sonynya itu kira murah la
-prime ni ada bukaan aperture yg luas sbb nk bg cahaya masuk bnyk...guna indoor mantap ni
-1:1.8 utk lens sony 50mm, ada gak 1:1.4 tapi herga dia mahal la
-cantik amik potrait sbb akan dapat sharp pic tu...
-aritu herga sony 50mm 1.8 SAM lebih kurang rm500, lani aku x tau..mahal balik kot
avatar
angkaradurja
Leftenan Muda
Leftenan Muda

Posts : 103
Join date : 2010-01-01
Location : jitra-port klang-bukit mertajam-jitra

View user profile

Back to top Go down

Re: Minta pendapat dari anda...

Post  J Koncept on Sat Jan 02, 2010 4:05 pm

peh..apa pasai ha harga barang dia naik??
avatar
J Koncept
Field Marshal
Field Marshal

Posts : 102
Join date : 2009-12-30
Age : 32
Location : Penang & Melaka

View user profile http://genyouthphotohunter.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Minta pendapat dari anda...

Post  angkaradurja on Sat Jan 02, 2010 4:12 pm

ntah la...bila murah brg habis tp bila mahal brg ada bnyk...huhuhu...semua tu street price.. kalu rajin berjalan kita bole tau rega dia berbeza..kalu dapat yg paling murah cepat2 beli...lagi satu kena pandai main harga ngan kedai tu.... lol!
avatar
angkaradurja
Leftenan Muda
Leftenan Muda

Posts : 103
Join date : 2010-01-01
Location : jitra-port klang-bukit mertajam-jitra

View user profile

Back to top Go down

ARAHAN!!! wakakakkaka

Post  Lord chentaBhuta on Sun Jan 03, 2010 1:37 am

Sebagai satu arahan !!! JAMIE!!! PRIME LENSES SUDAH!!! arahan neh!!! Razz
aku bet ang x kan penah menyesal!! dari arituh aku habaq!! hahahahha!! buwek!!!
avatar
Lord chentaBhuta
Field Marshal
Field Marshal

Posts : 9
Join date : 2009-12-31
Location : Panggilan Pulau Puaka

View user profile http://arjuna-innovative.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Minta pendapat dari anda...

Post  shirokin on Sun Jan 03, 2010 6:33 am

camni ler jamie....aku rasa ang ikut naluri ang....xyah dgr orang cakap...sebb ang yang nk gn kan....ang rasa prefer yang mana, yg tu ang kena choose..... Smile Smile Smile
avatar
shirokin
Kadet
Kadet

Posts : 13
Join date : 2010-01-01
Age : 30
Location : penang, kuantan, kl

View user profile

Back to top Go down

Re: Minta pendapat dari anda...

Post  J Koncept on Sun Jan 03, 2010 8:47 am

Aku pun tgh confius lagi ni..hang rasa prime lense leh amik gmbr panning x?
avatar
J Koncept
Field Marshal
Field Marshal

Posts : 102
Join date : 2009-12-30
Age : 32
Location : Penang & Melaka

View user profile http://genyouthphotohunter.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Minta pendapat dari anda...

Post  angkaradurja on Sun Jan 03, 2010 11:12 am

J Koncept wrote:Aku pun tgh confius lagi ni..hang rasa prime lense leh amik gmbr panning x?

aku setuju ngan shirokin tu....hg sendiri kena buat pilihan tuan jeneral.....kalu minat nk buat panning hg mesti tau lens apa... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
nak mantap lg panning amik dua pewerpuluhan lapan tu....hehehhehehe...peracun kalbu... lol! lol! lol!
avatar
angkaradurja
Leftenan Muda
Leftenan Muda

Posts : 103
Join date : 2010-01-01
Location : jitra-port klang-bukit mertajam-jitra

View user profile

Back to top Go down

cadangan saya pulak!

Post  adamluba on Mon Jan 04, 2010 11:52 am

antara prime ngan tele...aku cadangkan prime! sbb prime lens bagi aku adalah sangat mencabar! dan sangat seronok mengambil gambar potrait. Tak mustahil juga untuk ambil gambar candid menggunakan prime lenss, malah lebih mencabar. hohoho...so..

prime lens..prime lens..prime lens.. lol! lol! lol!

;p

sekian,
A.L
avatar
adamluba
Kadet
Kadet

Posts : 18
Join date : 2009-12-31
Age : 33
Location : Penang

View user profile http://www.flickr.com/photos/adamluba/

Back to top Go down

Re: Minta pendapat dari anda...

Post  J Koncept on Mon Jan 04, 2010 1:54 pm

adamluba wrote:antara prime ngan tele...aku cadangkan prime! sbb prime lens bagi aku adalah sangat mencabar! dan sangat seronok mengambil gambar potrait. Tak mustahil juga untuk ambil gambar candid menggunakan prime lenss, malah lebih mencabar. hohoho...so..

prime lens..prime lens..prime lens.. lol! lol! lol!

;p

sekian,
A.L

banyak suruh aku beli prime ni..aku pun rasa berat ke prime ni..tapi adam..apa maksud hang mencabar klu guna prime lense?
avatar
J Koncept
Field Marshal
Field Marshal

Posts : 102
Join date : 2009-12-30
Age : 32
Location : Penang & Melaka

View user profile http://genyouthphotohunter.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Minta pendapat dari anda...

Post  adamluba on Thu Jan 07, 2010 12:38 pm

J Koncept wrote:

banyak suruh aku beli prime ni..aku pun rasa berat ke prime ni..tapi adam..apa maksud hang mencabar klu guna prime lense?


erkk! cam mana nak bagtau hah! memandangkan aku minat street candid potrait, aku cuba terangkan dalam skop yang aku minat nih!

prime lens kan hanya ada satu jarak focus, seperti 50mm / 36mm / dll...so kita tak boleh nak zoom in or zoom out..so kita kena berada dalam jarak yang bersesuaian dengan subjek untuk snap. so cuba banyangkan nak mengambil gambaq candid potret menggunakan prime lens. Sah sah dia nampak kita nak amik gambaq, paih tu comfirm dia cepat2 cover ayu/comel/hensem tak pun 'debik' sebijik kt kita. so kita betul2 kena cepat sebelum si subjek menyedarinya...kalu guna lens panjang xpa..boleh sembunyi2..hehehehe
avatar
adamluba
Kadet
Kadet

Posts : 18
Join date : 2009-12-31
Age : 33
Location : Penang

View user profile http://www.flickr.com/photos/adamluba/

Back to top Go down

Re: Minta pendapat dari anda...

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum